Kantoren en het energielabel

Als u eigenaar van een kantoor bent, is het verstandig rekening te houden met de toekomstige wetgeving. Deze zal waarschijnlijk het gebruik van kantoren met een slechter energielabel dan C vanaf 2023 gaan verbieden.

Zoek uw kantoorspecialist

De verplichting houdt in dat gebouwen met een kantoorfunctie groter dan 100 m², minimaal een Energie-Index (EI) van 1,3 dienen te hebben. Deze waarde komt overeen met label C. De verplichting geldt voor het hele gebouw.

Vanaf 2023 wordt de wetgeving voor kantoren strenger

De nieuwe wetgeving wordt opgenomen in het Bouwbesluit. Gebouwen die niet voldoen mogen niet meer worden gebruikt als kantoor. Handhaving vindt plaats door gemeenten.

Voor u als eigenaar

Wanneer u eigenaar bent van een kantoor dat niet over de minimale Energie-Index beschikt, heeft dit flinke gevolgen:

  • Bij het eventueel verhuren van uw kantoorruimte is het verstandig te anticiperen op de toekomstige energetische eisen. U kunt dit in afwachting van de definitieve wetgeving regelen via de huurovereenkomst. Uw NVM Business-makelaar kan u van het juiste advies voorzien.
  • Bij eigen gebruik van het gebouw is het goed om te overwegen energiebesparende maatregelen te nemen, zodat u tijdig aan de juiste eisen voldoet. Ook kunt u uitkijken naar een modern gebouw. Hier kan uw NVM Business-makelaar  in helpen.
  • Wanneer u uw kantoorpand laat taxeren, wordt de marktwaarde lager. Immers om het gebouw te mogen blijven gebruiken zijn investeringen nodig. De verwachting is dat het verschil tussen kantoren die voldoen en niet voldoen aan de nieuwe wetgeving steeds groter wordt. Uw NVM Business-taxateur kan u van advies voorzien.

Weten waar u aan toe bent?

Laat dan een NVM Business Duurzaamheidsscan maken. U krijgt dan inzicht hoe uw pand presenteert. Voor sommige gebouwen gelden uitzonderingen. Zo vallen monumenten en leegstaande kantoorpanden buiten de wetgeving.

Wacht niet tot het laatste moment en sorteer voor op de aankomende wetgeving. Neem contact op met uw NVM Business-makelaar voor het juiste advies.